Goda Råd

Är du ny eller gammal ägare av ett piano?


I så fall är du en av många. Det omsätts många pianon på begagnatmarknaden just nu. De flesta till ingen kostnad alls. Just nu råder verkligen "köparens marknad"! Det bästa med det är ju att det akustiska instrumentet fortfarande används av svenska folket.


Mer än hälften av alla "gratis pianon" har utgånget bäst före datum. Vissa kan sparkas igång och fungera några år till, och andra är bortom räddning.


Önskar du ändå leta själv så rekommenderar jag att du kostar på en värdering av ditt nyfunna instrument. Det kostar 700 kr och kan bespara dig otrevliga situationer. Priset på pianoservice varierar mellan 3500:- (rens och smörjning av mekanik och klaviatur) och 11.000kr (komplett service av mek & klav). Pianostämning tillkommer.


Andra tips och råd


 • Obs! Ställ aldrig ett piano på golvvärme! Det är 2000-talets yttervägg. Ytterväggar är för övrigt inte så illa i moderna hus som är väl isolerade. Har du golvvärme så ställ pianot på en tjock matta eller skär till ett liggunderlag som täcker hela undersidan in mot vägglisten. En lite tjockare matta hjälper oxå.

I butiken finns hjälpmedel som: Klimatanläggning och ljuddämpande matta.

 • Placera pianot eller flygeln där det utsätts för minsta möjliga temperatur- och luftfuktighetsförändringar. Ett tyg bak pianot eller under flygeln kan hjälpa när instrumentet står i luft som rör sig för mycket.
 • Undvik drag från fönster, värmeelement, öppen spis etc. Om vattenburet värmeelement finns bak pianot kan en "kontorsavgränsare" sättas mellan pianot och elementet.
 • Undvik direkt solljus. Det skadar ytbehandlingen och bleker fanér.
 • Har pianot stått länge i ett svalare rum? Försök att gradvis vänja instrumentet vid en högre temperatur.
 • Oavsett hur ofta du spelar eller vilken kvalitet instrumentet har, bör ett piano eller en flygel stämmas minst en gång per år.
 • Rengör gärna tangenterna med en lätt fuktad trasa, eventuellt med mycket mild tvållösning. Tvätta ett par tangenter åt gången och torka dem genast torra.
 • All inre rengöring, t ex dammsugning, bör ombesörjas av fackman, en utbildad pianotekniker.


Experthjälpen

Här hittar du lite tips när något hänt med ditt instrument


Sträng har gått sönder

 • Ett metalliskt skorrljud kan uppstå om någon pianosträng har brustit. Detta uppstår oftast om strängar i mitt- eller basparti går sönder. Öppna då locket under klaviaturen så du kommer åt strängarna, flytta sedan på strängen så den inte ligger mot de klingande och kalla sedan på pianoteknikern.

Har du möjlighet, så försök ta loss strängen från anhängsstiftet så strängen är helt lös. Detta kan ibland vara lite knöligt. En lagom stor skruvmejsel eller en gammal kniv kan användas för att lirka loss strängen.

Ta det varsamt! Skicka sedan strängen till oss, så kan vi tillverka en ersättare. Montering bör endast utföras av kunnig fackman.


Tangenten fastnar

 • Kolla om listen framför tangenterna ligger för nära. Åtgärd måste göras på listen i så fall. Kontakta oss om du behöver tips.
 • Något kan ha hamnat mellan tangenterna, typ gem eller knäckemackasmula. Försök rensa med en tunn kniv eller dylikt.
 • Stiftet under tangenten sitter för hårt. Försök gnugga i sidled för att pressa ut träet lite. Räcker inte det så tryck ner tangenterna vid sidan om för att få bättre fäste på den tröga. Pressa försiktigt åt båda håll.


Vissa toner tappar stämning snabbt

 • Största sannolikheten är att stämskruven lossnat. Träbalken som dessa skruvar sitter i torkar med åren och skapar detta problem. Första steget är att knacka in stämskruvarna lite. Det funkar i de flesta fall i ytterligare några år. När inte det fungerar längre så är det dags att byta stämskruv. Man kan byta en och en, men då kommer ofta en ny lossna om ett tag. I många fall bör en renovering av rastpartiet med nya strängar och stämskruv göras. Då säkerställs åratal med nya speltimmar. Detta kan bara åtgärdas av behörig tekniker.


Högerpedalen fungerar inte

 • Har pedalen ramlat ner så är pedalbolten trasig. Är du lite händig så kan du byta den själv. Instruktion vid beställning. Har pedalen inte ramlat ner så kan det behövas justering på skruven. Försök att skruva ner en liten bit i taget och kontrollera om dämparna lyfter från strängarna. Skruvas för mycket så tappas dämpningen på alla.


Stämningen ändras mycket vid väderomställning

 • Vissa pianon och flyglar är känsligare än andra för omställningarna i luftfuktigheten. En klimatanläggning hjälper oftast vid dessa tillfällen. Se separat info om detta här.
 • Köp gärna en digital hygrometer för att kolla hur torrt det verkligen är hos dig. Vi har alla typer av fuktmätare, små och större modeller, från 150 kr. Alla är testade och mäter tillförlitligt.


Jag önskar lägre ljudvolym från instrumentet

 • En klassisk "moderatorfilt" kan monteras. Många pianon har dessa inbyggt originalt. Man kan oxå göra en egen om man är lite händig. Men då måste mekanikstöden vara över hammarna. Kontakta oss för tips.
 • Bak pianot kan man ställa en "kontorsavgränsare". Dessa finns ofta att köpa begagnat och är i de flesta fall fyllda med ljudabsorberande material. Är de 150 cm höga passar de oftast perfekt i liggande läge bak pianot.
 • I butiken finns ljudabsorberande skålar och mattor.